مقدمه
اجاق گاز یکی از وسایل مهم و ضروری آشپز خانه است و علاوه بر کارایی آن، تاثیر زیادی روی زیبایی خانه و آشپزخانه دارد. صفحه ی اجاق گاز از مواد متفاوتی مانند ورق استیل بگیر، سرامیک و یا شیشه ساخته می شود. یکی از موادی که در ساخت صفحه اجاق گاز بسیار مورد استفاده قرار گرفته، ورق استیل 430 است که دارای وزن پایین و تمیز شدن آسان است. علاوه براین، فراوانی و مناسب بودن قیمت ورق استیل بگیر یکی دیگر از عواملی است که باعث افزایش کاربرد آن در ساخت اجاق گاز می شود.
اجاق گازهای استیل
همانطور که در بالا ذکر شد، اجاق گازهای استیل معمولا با ورق استیل بگیر ساخته می شوند. زیرا قیمت ورق استیل بگیر، نسبت به ورق های گرید استنیتی ( که برای کار در دماهای بالای 800 درجه سانتیگراد مناسبند) پایین تر است. برای مثال ورق استیل 430 تنها حاوی 16 تا 18 درصد کروم بوده و مقاومت به خوردگی خوبی را از خود نشان می دهد. این نوع اجاق گازها به دلیل زیبایی و مقاومتشان طرفداران زیادی دارند و در دو نوع آجدار و ساده تولید می شوند. مدل های ساده براق و صیقلی هستند و تمیز کردن آنها راحت تر از نوع آجدار است، ولی امکان خش برداشتنشان بیشتر از مدل های آجدار است.
اجاق گازهای شیشه ای
این نوع اجاق گازها از مدل های مدرن و بسیار زیبا هستند که از شیشه های نشکن و مقاوم در برابر حرارت ساخته می شوند. در ساخت این صفخات شیشه ای از ترکیبات پلاستیکی هم استفاده می شود که به آنها خاصیت ضدخش می دهد .این اجاق ها پس از هربار استفاده باید کاملا تمیزشوند تا لکه چربی و روغن روی آنها باقی نماند.
اجاق گازهای سرامیکی
صفحات سرامیکی اجاق گازها در برابر حرارت، خش افتادن و سایش بسیار مقاوم تر بوده و به آسانی تمیز می شوند.
اجاق گازهای ترکیبی
این مدل از اجاق گازها از ترکیب شیشه و استیل یا شیشه و سرامیک ساخته شده اند و تمام مزیت های اجاق گاز شیشه ای را دارا هستند. برای مثال در گازهای شیشه و استیل دور تا دور گاز و قسمت شعل ها نوار استیل کشیده شده است که علاوه بر زیبایی، مقاومت آن را دو چندان می کند.
علاوه بر طبقه بندی انجام شده بر اساس جنس صفحه اجاق گاز، اجاق گازها در انواع ایستاده، رومیزی، توکار و همچنین در دو نوع برقی و گازی ساخته می شوند. اجاق گازهای ایستاده از قدیمی ترین انواع اجاق گازها هستند که کاربرد و دوام بسیار خوبی داشته و معمولا دارای فر می باشند که به دلیل سنگین بودن، اشغال فضای زیاد و تنوع کمتر امروزه جای خود را به انواع مدرن تر همچون انواع توکار داده اند. اجاق های توکار قابل جابه جایی نیستند و روی میزهای مخصوص یا کابینت ها نصب می شوند. این اجاق ها جای کمی را اشغال می کنند و ظاهر شیک و زیبایی دارند و در در دو نوع گازی و برقی با صفحه لمسی تولید می شوند. اجاق های گازی نسبت به نوع برقی قیمت پایین تری دارند و به دلیل پایین تر بودن قیمت گاز نسبت به برق در کشورمان محبوبیت بالاتری دارند. اجاق های رومیزی معمولا کارایی و امکانات پایین تری دارند و تعداد شعله های آنها کمتر است. با پیشرفت تکنولوژی و روی کار آمدن خانه های هوشمند، اجاق گاز برقی هوشمند نیز پا به عرصه وجود نهادند.
اجاق گازهای معمولی حتی زمانی که آشپز فراموش کرده است آن را خاموش کند روشن می ماند و باعث هدر رفتن انرژی و افزایش خطر آتش سوزی آشپزخانه می شود؛ درحالیکه اجاق های هوشمند از طریق سیستم های کنترل و پاسخ خودکار این مشکل را برطرف می کنند. ابتدا، یک میکرو کنترلر تعیین می کند که آیا چیزی روی صفحه گرمایش وجود دارد یا خیر و اگر چیزی وجود نداشته باشد، به طور خودکار صفحه را با استفاده از یک کلید رله فرمان ولتاژ کوچک تحت کنترل میکروکنترلر خاموش می کند. این سیستم حتی می تواند از سوختن غذا در طول فرآیند پخت و پز که شامل جوشیدن است جلوگیری کند. پس از تشخیص دمای سوختن، میکروکنترلر همچنین قادر است با تعیین زمان تمام شدن آب، زمان سوختن غذا را تشخیص دهد.این نوع اجاق همچنین دارای سیستم الکتریکی و مکانیکی است که به خروج سریع حرارت از قابلمه کمک می کند و در نتیجه از سوختن غذا جلوگیری می نماید.
نکات ضروری در انتخاب اجاق گاز
نوع اجاق گاز را با توجه به نیازتان خریداری نمائید و به تعداد شعله های آن دقت کنید. همچنین فاصله شعله ها از هم بسیار مهم است تا بتوان همزمان از چند شعله استفاده کرد.
هنگام خرید اجاق گاز به جنس صفحه ی اجاق و نحوه تمیز کردن آن توجه نمایید.
استاندارد بودن اجاق و بهره مندی از خدمات پس از فروش از نکات حائز اهمیت در انتخاب اجاق گاز مناسب است.
ایمنی اجاق های برقی نسبت به اجاق های گازی بیشتر بوده و از خطرات ناشی از نشت گاز می کاهند.
اجاق گازهای توکار برای آشپزخانه های کوچک که سطح کابینت های آنها کوچک است انتخاب بهتری هستند و می توان اجاقی که شعله های آن در یک ردیف قرار گرفته اند را انتخاب نمود.
به دلیل بالاتر بودن هزینه ی برق، اجاق گازهای برقی نسبت به اجاق های گازی از نظر اقتصادی مقرون بصرفه نیستند.